16/2/14

MUSEU DE LES MINES DE BELLMUNT DEL PRIORAT



El Museu de les Mines

El Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat, situat a l’antic complex industrial de la Mina Eugènia, és un centre d’interpretació de la mineria del plom a la comarca del Priorat.
 
 
L’explotació minera al Priorat va assolir el seu punt més àlgid entre finals del segle XIX i principis del segle XX, coincidint amb la industrialització, però el jaciment de plom d’aquesta zona és conegut i explotat des de la Prehistòria, ara fa uns 3.000 anys.



La mina Eugènia, pròxim al nucli urbà, inaugurada oficialment el desembre de 2002. La institució, des dels seus inicis forma part del Sistema Territorial del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, i el municipi de Bellmunt del Priorat gràcies al seu ric patrimoni miner forma part de la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya.

La Mina Eugènia

Situada a 400 metres del poble de Bellmunt del Priorat, va ser la més important d’aquestes mines degut a les seves dimensions i rendiment extractiu. El sistema d’explotació utilitzat és el de galeries unides per pous verticals, parlem per tant de mineria subterrània. La Mina Eugènia té un total de 20 plantes o nivells subterranis que arriben fins a 620 metres de profunditat, i un entramat d’uns 15 Km de galeries. 

A la boca de la mina s’aixeca el conjunt industrial minero-metal·lúrgic, construït entre finals del segle XIX i principis del segle XX, com a complement de l’activitat d’extracció minera. D’aquesta manera es processava in situ el mineral objecte de l’explotació, la galena, i se n’obtenia ja el plom en forma de lingots. El complex industrial està format pel castellet d’extracció, la sala de màquines, el rentador, els tallers, els magatzems, la foneria i les xemeneies de conducció dels fums, etc.

Com és una visita a la mina?

La visita és una excursió a peu que comença al bell mig de les instal·lacions de superfície de la mina, per després, accedir a la primera planta, situada a 35 metres de profunditat, a través de les escales de l’antiga sortida d’emergència de la mina. Un cop a l’interior, es fa un recorregut d’uns 700 metres per diferents galeries durant el qual es pot apreciar la riquesa mineralògica del subsòl, les tècniques de treball i la duresa de la feina dels miners. En finalitzar la visita, es torna a la superfície sense haver de pujar escales, ja que se surt directament a l’antic terrer de la mina, per després tornar tot passejant fins a les instal·lacions del Museu. La temperatura a l’interior de la mina oscil·la entre 16-18º C, durant tot l’any.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada