16/12/14

Investigadors del Campus de Terrassa comencen a desenvolupar el cotxe elèctric del futur

Investigadors del grup de recerca MCIA (sigles del nom en anglès Motion Control and Industrial Application) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) al Campus de Terrassa, conjuntament amb el Centre Tecnològic de Manresa (CTM), han estat seleccionats per l’empresa Infranor per desenvolupar la base d’un vehicle elèctric d’alt rendiment amb tracció aïllada a cada roda i toleràncies a fallades.


En el marc del projecte internacional Iberoeka anomenat VEUREE, es dissenya un nou vehicle elèctric d’alt rendiment, en el qual participen investigadors del grup de recerca MCIA del Campus de la UPC a Terrassa, conjuntament amb investigadors del Centre Tecnològic de Manresa. El nou vehicle prescindirà del tren mecànic tradicional i funcionarà amb un motor en cada roda i tecnologia tolerant a fallades, la qual cosa permetrà la conducció fins al taller quan el cotxe tingui una avaria en alguna fase del motor o en el convertidor electrònic que el controla. 




El vehicle estarà a punt l’any 2015 i serà construït per l’empresa mexicana TC Technologies.

Una plataforma per fabricar vehicles elèctrics

El projecte té com a objectiu final la creació d’una plataforma innovadora per a la construcció de tot tipus de vehicles elèctrics, tant de passatgers com de serveis. La plataforma la fabricarà l’empresa TC Technologies i en la iniciativa hi participen també el Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial (CDTI), la Benemérita Universidad de Puebla (BUAP-Mèxic), el Consejo Nacional de Ciencia y Tecnología (CONACYT) de Mèxic i l’empresa filial espanyola de la multinacional suïssa Infranor. 


El projecte, finançat amb 2,3 milions d'euros, amb fons del CDTI i del CONACYT, està liderat a Mèxic per TC Technologies i a Espanya per Infranor, que ha contractat al CTM i al grup MCIA. Aquest grup de recerca forma part del Centre d'Innovació i Tecnologia (CIT UPC) i, com a tal, està integrat a la xarxa TECNIO de la Generalitat de Catalunya.

El secret del nou cotxe elèctric

El motor elèctric que incorporarà cadascuna de les quatre rodes, i que dissenya el grup MCIA de la UPC, serà de tipus axial, de rotor pla, la qual cosa permetrà compactar a la mínima expressió possible el grossor i augmentar-ne la potència. Per tant, el nou vehicle elèctric serà capaç de maximitzar l’eficiència energètica fent que cada roda actuï com a propulsora. D’aquesta manera, s’eliminaria la pèrdua d’energia que es produeix amb el sistema clàssic de tracció a través dels trens mecànics. 


A més, investigadors de la BUAP- Mèxic desenvolupen un nou sistema de bateries híbrides, amb elements químics supercondensadors, per equilibrar l’autonomia del vehicle i la potència de regeneració. Amb el treball d’ambdues universitats es generarà una mena de pulmó que absorbirà els pics de potència i els tornarà a la bateria. Per tant, el funcionament del vehicle serà més estable i la bateria, d’uns 35 kWh, serà molt més eficient i duradora. De fet, el cotxe que es construeixi arran del projecte VEUREE tindrà fins a dues vegades més d’autonomia que els equivalents actuals. Podrà circular sense recarregar les bateries al llarg d’uns 250 Km. 

Aquest projecte sorgeix d’una tendència en alça als països llatinoamericans: moltes empreses estan apostant per l’electromobilitat per a vehicles de càrrega i descàrrega que es mouen a les grans ciutats. Els vehicles elèctrics generen deu vegades menys despesa per quilòmetre recorregut, tenen un manteniment menor que els convencionals (sense canvis d’oli, filtres, refrigerants, etc.), proporcionen una reducció d'emissions i soroll en els centres urbans, i comporten la generació de noves àrees de negoci.

Referents en R+D d’electromobilitat
Amb aquest projecte, el grup de recerca MCIA del Campus de la UPC a Terrassa es consolida com a referent en la innovació tecnològica relacionada amb l’electromobilitat. Després de dirigir l’àrea científica del projecte VERDE amb que SEAT, construeix el seu model híbrid Seat León, els investigadors d’aquest grup, en col·laboració amb el Centre Tecnològic de Manresa (CTM) ja treballen en un nou projecte per a una empresa nord-americana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada