5/12/14

Taller d'estels

Amb aquest títol us proposem fer un taller de construcció i enlairament d’estels. Aquesta activitat s’emmarca dins la celebració del Tricentenari del 1714 i es fa coincidir amb la celebració, el 10 de desembre, del Dia Mundial dels Drets Humans.







Breu apunt sobre l’origen i evolució dels estels

La paraula prové del grec Komee, que vol dir “cabellera”. Els seus orígens es trobem a l’antiga Xina cap l’any 2500aC.

Pels xinesos els estels tenien en un origen una funció espiritual de meditació. Després va tenir un ús com instrument de pesca i també com a ús militar (cap al 1200aC) fins i tot com a element per volar els soldats de l’antiga Xina!

El seu ús va arribar a l’Índia i, d’aquí, a la península d’Aràbia i el nord d’Àfrica.
A Europa els estels arriben a finals de la Edat Mitjana, així hi ha documents dels segles XIV i XV que apareixen documentats els estels amb usos militars.

Al llarg del segle XVII els estels passen a tenir un ús de joc infantil i no serà fins el segle XVIII, amb la Il·lustració, que els estels tindran un ús científic –Benjamin Franklin va utilitzar els estels per estudiar els fenòmens atmosfèrics lligats a la electricitat, de resultes d’aquesta experimentació va inventar el parallamps!-.

Al llarg del segle XIX l’ús d’estels es va estendre per estudiar l’atmosfera i ja al segle XX, vinculat amb l’aparició de l’aviació els estels tornen a tenir una utilitat militar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada